Kre's website

Kre's website

… not just another WordPress weblog …

Kre's website RSS Feed
 
 
 
 

Despre hosting/găzduire

Articolul acesta este preluat de pe my-chaos.ro, pentru că acuşica îl voi redirecţiona aci.

Aşadar şi prin urmare… am avut o discuţie cu cineva despre o ofertă de la Livehosting privind găzduirea gratis pe perioadă de 6 luni. Povestea e mai lungă, în principiu Microsoft sponsorizează prin câteva firme de hosting pe Windows din România vreo 500 (de fiecare firmă) de astfel de “trial-uri” pentru oricine doreşte găzduire pe Windows în diferite scopuri (studenţi, developeri, utilizatori casual etc.) Doar că în această ofertă intră doar hostingul, of course, fără domeniu. Acela trebuie plătit. Bineînţeles, există posibilitatea unor domenii free, ca subdomenii la trialhosting.ro, deţinut tot de Livehosting.

Acum, de ce nu se pot da şi domenii în acel trial? Treaba în general în acest sector stă în felul următor:

 • Domeniile .ro sunt domenii top-level (TLD – top level domains). De aceste domenii se ocupă ICANN, o organizaţie non-profit care se ocupă în mare de “bunul-mers” al Internetului. Această organizaţie a delegat împărţirea acestor domenii de nivel înalt, naţionale, (.ro, .de, .at etc.) unor entităţi (organizaţii sau instituţii) din fiecare ţară. În cazul României, autoritatea delegată este Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (oferind domeniile prin RoTLD).
 • Fenomenul se petrece astfel: în general un site are două “părţi” mari şi late:
  • partea de găzduire, spaţiul, banda şi toate caracteristicile şi parametrii aferenţi accesului la conţinutul site-ului şi
  • domeniul, adică numele site-ului (de exemplu kre.ro)
 • În general, firmele de hosting oferă atât serviciile de găzduire cât şi domeniile. Doar că găzduirea este dată prin forţe proprii (pe servere proprietate a firmei, colocare etc.) pe când domeniile sunt cumpărate la rândul lor de la RoTLD-ul de care discutam mai sus.
 • Treaba e că o firmă de hosting poate achiziţiona, prin contract, de la RoTLD, domenii în pachete de câte o sută (ceva mai ieftin, dar cu alte clauze contractuale, destul de disputate – detalii aici) şi astfel intermediază achiziţionarea domeniilor. Un domeniu .ro este “cumpărabil” pe termen nelimitat (“pe viaţă”) şi îl cam poţi muta pe unde vrei. Totuşi, unele voci spun că se preconizează ca în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat să se introducă o taxă de mentenanţă anuală pentru domeniile .ro, nu foarte mare, dar care, pe de o parte să ducă la eliminarea domeniilor nefolosite şi pe de altă parte să mai aducă nişte bani în buzunarul statului.

Aşa că, în concluzie, o firmă de hosting îţi poate oferi “trial” o perioadă de timp serviciile de găzduire, dar nu o să îţi ofere niciodată un domeniu .ro. Chiar dacă în general nu se fac venituri mari din vânzarea acestor domenii (valoarea adaosului nu este chiar atât de mare), recuperarea acestor sume dintr-un abonament de hosting standard durează ceva timp şi, în plus, dacă clientul nu doreşte ca după acea perioadă de timp să continue colaborarea cu acea firmă sau nu doreşte să achiziţioneze acel domeniu, firma respectivă de hosting va rămâne cu acel domeniu pe cap (pe la începuturile connex-ului era posibil să plăteşti lunar un serviciu suplimentar la abonament pentru hosting ŞI domeniu, prin myDomain, unii poate îşi mai amintesc; dar nu cunosc care au fost dedesupturile înţelegerii lor cu RNC – pe acea vreme).

Cam asta ar fi teoria şi de ce NU poţi primi şi domenii în trial, nu doar hosting. :)

Pentru informaţii suplimentare sau dacă am spus ceva eronat, contact me.

One Response to “Despre hosting/găzduire”

 1. 1
  hosting romania:

  Hostgator am testat pana acum aproape doi ani de zile , atat hosting cat si 2 VPS-uri si am fost multumit. Evident ca au aparut si mici probleme dar per ansamblu a fost totul OK. Eu unul il recomand :)

Leave a Reply

*

AWSOM Powered